Нүүр хуудас ШИНЭ МЭДЭЭ ХӨРСНИЙ ДУЛААН АШИГЛАН НАРИЙН НОГООГ ТАРИАЛАХ ТӨСӨЛ АМЖИЛТТАЙ ХЭРЭГЖИЖ, УРГАЦЫН БАЯРАА ХИЙЛЭЭ

ХӨРСНИЙ ДУЛААН АШИГЛАН НАРИЙН НОГООГ ТАРИАЛАХ ТӨСӨЛ АМЖИЛТТАЙ ХЭРЭГЖИЖ, УРГАЦЫН БАЯРАА ХИЙЛЭЭ

IMG_8722Японы олон улсын хамтын ажиллагааны байгууллага /Жайка/-ын Өвсний үндэс техникийн хамтын ажиллагааны хүрээнд Сорачи Эко орчин түгээх нийгэмлэг, ХХААХҮЯ, Эрчим хүчний яам, Улаанбаатар хотын захиргаа, ХААИС хамтран хэрэгжүүлж буй “Сэргээгдэх эрчим хүч буюу (хөрсний дулаан) бага эрчим хүчээр хүлэмжид хүнсний ногоо тариалах төсөл”-ийн ажил дуусч ургацын баяраа тэмдэглэлээ.

Ургацын баярын үйл ажиллагаанд Япон улсын Элчин сайдын яамны төлөөлөгч, Жайкагийн Монгол дахь төлөөлөгч, Сорачи эко орчин түгээн дэлгэрүүлэх нийгэмлэгийн тэргүүн Игараши болон ХХААХҮЯ, Эрчим хүчний яам, Нийслэлийн ХАА-н газрын төлөөлөгч нар оролцсон юм.
“Сэргээгдэх эрчим хүч буюу (хөрсний дулаан) бага эрчим хүчээр хүлэмжид хүнсний ногоо тариалах төсөл”-ийг 2014 оноос гурван жилийн хугацаанд туршилтын журмаар хэрэгжүүлсэн бөгөөд өргөст хэмх, улаан лооль, цэцэгт байцаа, бууцай зэрэг 5-6 төрлийн нарийн ногоог тариалж байна.

Энэхүү төсөл нь энэ оны 12 дугаар сарын 30-нд дуусах боловч 2017 оны нэг сараас эхлээд “Сэргээгдэх эрчим хүчний газар”, “Монголын энергийн хүч холбоо” ТББ хамтран цаашид үргэлжлүүлэх юм.

А.Буянбаатар / ХААИС-ийн багш, доктор, профессор/

IMG_8683

Хөрсний дулааныг 5-6 метрээс 6-9 градусын дулааныг авч ашиглаж байна. Зун бол эсрэгээрээ хөргөөх систем болдог. Өөрөөр хэлбэл +25 градусын дулаантай байхад темпратурыг хөргөж хэвийн болгодог. Аль ч төрлийн хүнсний ногоог тариалж болно. Зуны улиралд ихэвчлэн өргөст хэмх, улаан лооль тариалж байна. 12 дугаар сараас хоёрдугаар сарын хооронд буюу эд хүйтний үед хүлэмжээ амраадаг.

Игараши / Эко орчин түгээх нийгэмлэгийн тэргүүн /

IMG_8694

-“Сэргээгдэх эрчим хүч буюу (хөрсний дулаан) бага эрчим хүчээр хүлэмжид хүнсний ногоо тариалах төсөл” гурав дахь жилдээ хэрэгжиж амжилттай дуусч байна. Эрчим хүчний яам, ХХААХҮЯ, Нийслэлийн үйлдвэр хөдөө аж ахуйн газар, ХААИС хамтарч гурван жил хамтарч ажилласны үр дүнд өнөөдөр ургацаа хураан авч байна. Энэхүү төсөл үүгээр хэрэгжээд дуусч байгаа ч хоёр орны хөдөө аж ахуйн салбарт хийгдэх олон ажлууд цаашид үргэлжлэнэ гэдэгт итгэлтэй байна.

Must Read

“ҮРЖЛИЙН ШИЛМЭЛ СҮРЭГ ХОРШОО”

“Үржлийн шилмэл сүрэг” хоршоо ХУД-ийн 14-р хороонд зохиомол хээлтүүлгийн байнгын пункт ажиллуулж эхлээд байгаа...

НӨӨЦИЙН МАХ ХУДАЛДААНД ГАРЧ ЭХЭЛЛЭЭ

Нийслэлийн хүн амын 2020 оны хаврын улирлын хүнсний хэрэгцээнд зориулан нийт 12.0 мянган тонн махыг бэлтгэсэн. Бэлтгэсэн...

“УЛСЫН АВАРГА МАЛЧИН, СААЛЬЧИН, ФЕРМЕР, ТАРИАЛАНЧИЙГ ТОДРУУЛЛАА

Монгол Улсын Засгийн газрын 2020 оны 02 дугаар сарын 12-ны өдрийн 61 тоот тогтоолоор “Улсын аварга малчин өрх,...

“ЭРГҮҮЛ” НЭГДСЭН АРГА ХЭМЖЭЭ ЭХЭЛЛЭЭ

Өнөөдөр шинэ коронавирусын халдвараас урьдчилан сэргийлэх “ЭРГҮҮЛ” нэгдсэн арга хэмжээ эхэллээ. Эргүүлээр ажиллах албан хаагчид нь...